AIX ÁdrBouldersession vol. 7

Kuba Rak, 17. dubna 2023

AIX ÁdrBouldersession vol.7

Lezení, co nás na něm tolik baví a proč nás k sobě přitáhlo? Cesta od něho je tak složitá, že ji většina lezců ani nezkouší. Na tuhle otázku si každý odpoví pravděpodobně jinak. Já mám jasno! Je to komunita. Ta komunita lidí kolem lezení je úžasná. Každý člen je úplně jiný, ale to naše lezení z nás dělá pacienty se stejnou diagnózou. 

Když mi v lednu volal Lukas s tím, že je reinkarnace AIX Ádr Bouldersessionu v ohrožení, rozhodl jsem se nenechat to tak. Vrhnul jsem se do organizování po hlavě. Času moc nezbývalo a za cíl jsme si dali uspořádat setkání, kde si každý zaleze, někdo zazávodí a hlavně se po dlouhé pauze zase potká s ostatními. Laťku nastavenou předchozím ročníkem stačilo jen neshodit. 

Nechat vyrobit plakátek, vytvořit a spravovat FB událost, sehnat sponzory, zařídit předregistraci a výrobu triček… Takovouhle kancelářskou prací to začíná, těžkou dřinou při stavbě bouldrovky a bouldrů to končí. Moc díky Aničce, Lukasovi a Hróňovi. 

Do letošního ročníku jsme přidali další bouldrovku, která se vybudovala za velké podpory celé lezecké bandy a obce Adršpach. Přišlo nám to jako perfektní krok vzhledem k vysokému počtu lezců a lezkyň, a taky jsme vám chtěli ukázat místo, které vzniklo i díky vám. Stavěčskou práci si vzala na starost dvojka lezeckých virtuózů. Mistr Vilda a Malý Velký muž Andrej. Pomáhal jim Bert a Barča. Zase díky moc!

Do kvalifikace si připravili 12 klenotů na bouldrovce v Horním Adršpachu a 8 neméně krásných kousků na nové bouldrovce v Dolním Ádru. Finálové menu se skládalo z jedné běhačky v kolmáči jako předkrm, z jednoho ultra silového problému na bedně, aka hlavní chod. Jako dezert, stavěči navařili tvrdej oldschool v 45tce pro kluky a fyzio výpal do ramene pro holky. Povedlo se to na jedničku, bouldry nám pořadí krásně rozřadily. 

Kvalifikace se lezla stylem open a zúčastnilo se jí téměř 120 lezců a lezkyň. Do finále postoupilo 9 nej mužů a 9 nej žen. Pro finálovou jízdu jsme zvolili systém OS a poté tři pokusy před očima ostatních finalistů.

Konkurence byla opravdu veliká. Dostat se do finále znamenalo u chlapů vylézt minimálně 16 bouldrů v kvaldě a u holek alespoň 12 a samozřejmě spoustu zón k tomu. Komentování finálové show se ujal Brťák, zase díky moc. Bohužel se mikrofón rozhodl nemikrofonovat, díky čemuž se atmosféra stala komorní. To však lezce nezastavilo a předvedli dechberoucí výkony. Padaly i Topy na flash, ale i lezci z kroku do topu. Zkrátka k vidění bylo vše, co se v pořádném finále sluší a patří. 

Chlapské finálové klání absolutně ovládl Filip Karban, který nám ukázal jak se vyhrává, když se vším prošel na první pokus. Jako druhý se umístil Tomáš Lukášek, také se třemi topy, avšak dva bouldry dal na druhý pokus. Třetí byl Štěpán Pochman. Tři topy na osm pokusů. Holky opět ovládla Péťa Růžičková. Flashovou jízdu jí pokazil poslední boulder, který si vyžádal druhý pokus. Druhá byla Eliška Paděrová, také tři topy, pokusů však šest. Třetí byla o jeden pokus navíc Natálie Tužová. 

Vyhlášení proběhlo na QADRU včetně předání Prize money pro nejlepší trojku a věcných cen pro ostatní finalisty. Následovala tombola o super věci. Třešničkou na dortu a sladkou tečkou za celým dnem, byl koncert místní kapely Adept Blues Band a kapely BezBuk. Tančilo se skoro do rána a zábava byla veliká. To vše za přítomnosti svěžího, jarního vzduchu ze skal, které se pomalu probouzejí po zimním spánku a čekají na první doteky našich rukou. Doufám, že jste si to všichni užili jako my. Věříme, že se za rok znovu potkáme na dalším ročníku AIX Ádr bouldersession. Ohromné dík patří celému organizačnímu týmu a sponzorům! 

Díky Petzl, Montane, Chillaz, Hudy Sport, QADR, AIX, Baterca, A Muerte, FujFuj design, Adventure Menu, Chimpanzee a Obec Adršpach.

Foto: KukajSem

Zbytek galerie zde